Universiteit - kunstgeschiedenis, een hermetische lezing van de Italiaanse schilderkunst

Universiteit - kunstgeschiedenis, een hermetische lezing van de Italiaanse schilderkunst

 Al eeuwenlang leent de kunstgeschiedenis zich voor verschillende interpretaties, voor een eindeloze verscheidenheid aan perspectieven. Maar heeft u ooit overwogen dat de werken van de Italiaanse Renaissance verborgen sleutels kunnen bevatten, die een onbekende, maar uiterst rijke wereld onthullen waarin alchemie, kabbala, humeurastrologie en oude mythologie samenkomen ?

In mijn zoektocht om de verborgen taal van deze meesterwerken te ontcijferen, heb ik een multidisciplinaire weg gekozen, waarbij ik de gebieden van de geschiedenis van de alchemie, de joodse en christelijke kabbala, de humeurastrologie en de oude mythologie combineerde.

Deze velden, vaak beschouwd als marginaal of esoterisch, werpen nieuw licht op werken waarvan we dachten dat we ze kenden. Neem bijvoorbeeld Sandro Botticelli, een iconische schilder van de Italiaanse Renaissance. In mijn vorige boek, gewijd aan de vier mythologieën van de meester, heb ik de diepten van zijn verbeelding verkend, waar alchemistische symbolen, kabbalistische invloeden en astrologische nuances samenkomen.

Deze verkenning heeft nieuwe betekenisniveaus onthuld, waardoor Botticelli in een nieuw licht komt te staan, dat van een kunstenaar wiens diepgang van denken de traditionele grenzen van zijn tijd overstijgt. In zijn schilderij "De geboorte van Venus" ontdekte ik dat hij een oud verhaal dat ons vertelt over de geboorte van de godin Venus, combineert met een joods-christelijk verhaal. Dit joods-christelijke verhaal begint van links naar rechts met de verdrijving van Adam en Eva uit het Paradijs, in het midden op een sint-jakobsschelp (vrouwelijke mandorla) wordt de jonge Maagd Maria tijdens haar doop (presentatie in de tempel) afgebeeld, en rechts zien we opnieuw de Maagd Maria die ten hemel opstijgt.

Op de achtergrond van Maria die ten hemel opstijgt, bevindt zich de boom van het Paradijs waarin de schilder slim het oog van God en de slang van Eden heeft verborgen. Het algehele verhaal vertelt ons over de geboorte van een goddelijk kind door de superpositie van verschillende talen die hetzelfde verhaal vertellen: Oude mythologische taal Joods-christelijke taal Alchemistische taal Astrologische taal Kabbalistische taal Een speurtocht kenmerkend voor onze vriend Sandro Boticelli.

Ik laat het aan u over om dit oog en deze slang te vinden, of u kunt mijn boek in mijn winkel hieronder kopen waar alles goed wordt beschreven. Mijn inzet voor academisch onderzoek werd op 21 november 2006 beloond met de Robert Cornevin-prijs, toegekend door de Académie des Sciences d’Outremer. Het is een erkenning van mijn serieuze en rigoureuze benadering van de koloniale geschiedenis.

Deze onderscheiding bevestigt de relevantie van mijn werk en het belang van het blijven verleggen van de kennisgrenzen. Ik heb ook deze specialisatie in het zoeken naar verborgen hermetische codes in de Italiaanse Renaissanceschilderkunst, en ik denk dat u zult zien dat mijn bijdrage hier ook zal bijdragen aan de vooruitgang van kennis; door het gebruik van een goede methodologie.

Dus nodig ik u uit, docenten, kunstgeschiedenisstudenten, om met mij in deze fascinerende wereld te duiken. Mijn boeken bieden een deur naar deze reis door tijd en geest. Kunst is een spiegel van de menselijke ziel, en door haar diepste geheimen te begrijpen, komen we dichter bij het begrijpen van onszelf. Mijn trainingen kunnen zowel aan de universiteit als online op aanvraag worden gegeven, afhankelijk van de voorwaarden die in overleg met uw universitaire leiding zijn vastgesteld.

Jean Luc Angrand, kunsthistoricus, auteur

https://jeanlucangrand.com/collections/e-books-in-niederlandischer-version-jean-luc-angrand

De vertaling van mijn tekst is gedaan door CHATGPT; aarzel niet om mij te informeren over mogelijke vertaalfouten.

Retour au blog

Laisser un commentaire