Schilderij van Sandro Botticelli - interview met Jean Luc Angrand

Schilderij van Sandro Botticelli - interview met Jean Luc Angrand

Cindy Dupuis (CD): Hallo Jean Luc Angrand; kunt u ons enkele verborgen geheimen in het schilderij "Pallas en de Centaur" van Sandro Botticelli onthullen?

Jean Luc Angrand (JLA): Ja, maar er zijn er veel, dus ik zal er over twee spreken; voor de anderen verwijs ik u naar mijn twee boeken "De verborgen code van Botticelli" en "Ik decodeer meesterwerken".

Het schilderij van Sandro Botticelli genaamd "Pallas en de Centaur" is een allegorie die ons vertelt over de Heilige Geest, deze adem van God die de verschillende stappen van het Bijbelse verhaal doorgaat. In Pallas en de Centaur begint alles met de oorspronkelijke zonde en eindigt met de kroning van de Maagd; een Bijbels verhaal verborgen achter een oude mythologische allegorie.

CD: Bedoelt u dat er een dubbele interpretatie van dit schilderij is, één zichtbaar voor iedereen en de andere alleen decodeerbaar door ingewijden?

JLA: Ja, zoals in veel werken van Italiaanse Renaissancekunstenaars, is er de klassieke interpretatie en de hermetische (verborgen) interpretatie die vergeten is.

Deze dubbele interpretatie is de gebruikelijke speurtocht van deze Renaissance-kunstenaars die op deze manier graag de tweede betekenis van hun werken voor de ingewijden verborgen hielden.

Hier verbergt Botticelli, zoals gewoonlijk, symbolen die verwijzen naar het Bijbelse verhaal achter hun mythologische equivalenten. Hij verbergt ook astrologie en de mythe van Leda, die hij als een grammatica gebruikt om zijn boodschap aan de ingewijden over te brengen.

Ik schreef een heel boek gewijd aan dit schilderij "De verborgen code van Botticelli", dus ik zal er enkele fragmenten uit voorstellen. Dit boek maakt deel uit van een reeks van vier over de vier mythologieën van Botticelli. Ik neem enkele artikelen uit dit boek over in mijn laatste boek "Ik decodeer meesterwerken"; de Nederlandse titel van dit nieuwe boek is "Decoding vervolg" in twee delen.

CD: Ok, vertel ons over de twee geheimen die u met ons deelt.

JLA: In het schilderij "Pallas en de Centaur" vinden we de alchemistische mythe van Leda en de Zwaan.

De mythe van Leda en de Zwaan is aanwezig in het schilderij Pallas en de Centaur, zoals in de andere werken van deze zogenaamde serie "De vier mythologieën van Botticelli". De andere werken zijn:

Pallas en de Centaur De Lente, Mars en Venus, De Geboorte van Venus.

Zoals in de andere schilderijen is de Zwaan van Leda verborgen; ik heb hem met een overlay laten zien.

CD: Wat vertelt deze mythe ons?

JLA: De vereniging van een maagd/nimf genaamd Leda en de oppergod Zeus. De nimf wilde geen unie met de god Zeus, dus veranderde ze in een Zwaan.

Ondanks deze truc herkende de god Zeus haar en veranderde zichzelf in een Zwaan, wat hem in staat stelde haar te verleiden en uit hun unie werden vier kinderen geboren.

De aanwezigheid van een verborgen Zwaan in het groene weefsel van het vrouwelijke figuur geeft dus een goddelijke unie aan tussen een maagd en een oppergod.

In mijn boek zie je een overlay van een Zwaan.

CD: En het tweede geheim?

JLA: Het gaat om een klimplant die Jezus symboliseert.

In de hermetische/esoterische taal vertegenwoordigt de levensboom volgens de magiërs van die tijd Christus, die een nieuwe boom van absolute kennis zou zijn die opvolgt aan de boom van het verloren paradijs. Hij wordt voorgesteld door een boom of een klimplant.

Hier zie je dat een klimplant uit een maanvormige opening in het weefsel van Pallas (Athena) komt; dit is geen toeval.

De halve maan is een symbool van moederschap verbonden met de godin Selene; de maangodin van moederschap.

Kortom! Botticelli geeft aan dat er een goddelijke bevruchting heeft plaatsgevonden door de aanwezigheid van de mythe van Leda en de Zwaan; dit alles wordt versterkt door een knipoog naar een andere mythe, die van Selene.

Tot slot geeft de klimplant aan dat het kind dat uit deze unie is geboren, goddelijk is; dat hij voor onze ogen zijn moeder kroont.

Het is duidelijk Christus die Maria in de hemel kroont.

Is dat duidelijk Cyndi?

CD: Ja, heel duidelijk; bedankt voor het delen, Jean Luc Angrand.

JLA: Ik dank u, Cindy.

https://jeanlucangrand.com/products/ik-ontcijfer-meesterwerken-episode-2

Retour au blog

Laisser un commentaire