Schilder Edgar Degas - interview met Jean Luc Angrand

Schilder Edgar Degas - interview met Jean Luc Angrand

Cindy Dupuis (CD): Goedemorgen Jean Luc Angrand, heeft Edgar Degas echt een pedofiel kunstwerk gemaakt? Dat schrijft u in uw bestseller "Kunst rauw verteld".

Jean Luc Angrand (JLA):

Ja inderdaad, het gaat om het beroemde "Meisje van veertien jaar". Het meisje van veertien jaar, in haar originele versie in was, met natuurlijke accessoires, werd tentoongesteld tijdens de zesde tentoonstelling van impressionistische schilders in 1881; een evenement dat plaatsvond op de Boulevard des Capucines.

CD: U zegt dat het model van dit standbeeld een jonge prostituee was, bekend bij veel Parijse kunstenaars? Een jong meisje verloren in de prostitutie?

JLA: Ja, historici weten dit al lang. Het jonge danseresje dat model stond voor dit beeld heette Marie Van Goethem (of Van Guthen of Van Golethen).

Geboren op 7 juni 1865 uit een Belgische vader, een kleermaker, en een Belgische moeder, een wasvrouw, die in het negende arrondissement van Parijs woonden.

Marie en haar twee zussen Antoinette en Louise-Josèphe werden in 1878 door hun moeder ingeschreven in de dansschool van de Parijse Opera.

Marie en haar zus Antoinette werden in mei 1882 uit de Parijse Opera gezet, waarschijnlijk omdat ze zich daar prostitueerden. De Parijse Opera was in die tijd vaak een plek voor "high-end" prostitutie, evenals een centrum van feestelijke cultuur.

De heren van de bourgeoisie kwamen er op zoek naar dure minnaressen en enkele gelegenheden.

De bekende Franse uitdrukking "een danseres hebben!" komt daar vandaan. Sommige jonge vrouwen konden, nadat ze waren onderhouden, trouwen met hun beschermheren, vaak burgers uit de provincie, want in Parijs waren ze bekend.

De zussen Van Goethem, die duidelijk geen "goede beschermer" vonden, gingen door met prostitutie buiten de stadsmuren.

Marie Van Goethem was dus goed bekend in de kleine bourgeoisie en artistieke kringen, haar reputatie ging haar vooraf. Ze poseerde dus voor Degas die haar vereeuwigde met de creatie van een danseresbeeld.

CD: U zegt dat de vreemde titel van dit werk verband houdt met een anti-pedofiel wet uit 1863?

JLA: Dat klopt, de vreemde titel "Meisje van veertien jaar" wordt heel eenvoudig verklaard door de anti-pedofiel wet van 1863.

CD: Kunt u ons uitleggen wat deze wet, die Edgar Degas duidelijk verontrustte, ons vertelt?

JLA:

Deze wet bedreigt met 5 tot 20 jaar dwangarbeid degenen die kinderen verkrachten. Het versterkt de wet van 1832 voor de aanslag op de eerbaarheid op een minderjarige onder de elf jaar; leeftijd verhoogd naar 13 jaar. Bron: Geschiedenis van de pedofilie 19e - 21e eeuw, Anne - Claude Ambroise-Rendu, Éditions Fayard.

U begrijpt nu de opschudding veroorzaakt door de aanwezigheid van dit standbeeld op de tentoonstelling; het was niets minder dan een lofzang op pedofilie en illegale prostitutie.

Degas, waarschijnlijk bevreesd voor de wet van 1863, gaf daarom een leeftijd van veertien jaar aan in de titel om mogelijke gerechtelijke vervolging te voorkomen.

De zeer hypocriete titel "Meisje van veertien jaar" wordt dus zo verklaard.

Dit duidelijk pedofiele werk is achtereenvolgens gekocht door mensen en instellingen die onwetend waren over de betekenis ervan.

Zo is kunst.

CD: Bedankt Jean Luc Angrand voor het delen van uw kennis.

JLA: Ik dank u, Cindy.

https://jeanlucangrand.com/products/kunst-rauw-verteld-crument?pr_prod_strat=collection_fallback&pr_rec_id=42979f4cc&pr_rec_pid=8543277416788&pr_ref_pid=8543270863188&pr_seq=uniform

------

Vertaling gedaan door CHATGPT

Retour au blog

Laisser un commentaire